11 września 2012

twarogowe pierożki z jabłkami

Po długiej wakacyjnej przerwie wróciłam wraz z nowymi przepisami :). Ten co prawda jest troszkę jesienny, 
ale to wszystko za sprawą jabłek z mojego ogrodu. W tym roku jabłonki wyjątkowo obrodziły, 
z czego się niesamowicie cieszę. Przecież nie ma to jak domowa marmolada jabłkowa w mroźną zimę 
lub pyszna szarlotka z tartymi jabłkami! Przepis na te pierożki znalazłam w książce z serii 
"Gotować - pysznie jak nigdy dotąd: Ciasta i torty".

Składniki:
  • 60 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 12 łyżek oleju
  • 10 łyżek mleka
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 30 dag twarogu
  • 5 dużych kwaśnych jabłek
  • cynamon
  • 5 dag cukru pudru
 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie. 
Wlać olej i mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zagniatać ciasto dodając po łyżce odciśniętego twarogu. 
Gładkie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinać krążki o średnicy 10 cm. 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zasypać cynamonem i cukrem pudrem, wymieszać. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż pozostaną jedynie małe kawałeczki jabłek. 
Na wyciętych krążkach ułożyć przygotowany farsz jabłkowy, brzegi zwilżyć wodą. Złożyć pierożki, brzegi ścisnąć widelcem.  Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na środkowym poziomie piekarnika, 
w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

7 komentarzy:

  1. Podoba mi sie Twój pomysł na pierożki:-) Zapisuje do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają te nadziane pierożki :) nasze działkowe jabłonki również obrodziły w tym roku jak szalone, ale to nic, przetworów nigdy nie za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne pierożki, z jabłuszkami na pewno pyszności ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis już w zakładkach :) świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. muszą być pyszne - świetnie się prezentują

    pozdrawiam Jagienka

    OdpowiedzUsuń