5 sierpnia 2012

piwne precle i bułeczki z nadzieniem tatarskim Roleski

Jeden z moich ulubionych rodzajów pieczywa to precle i ciemne bułeczki z ciasta piwnego. Przepisu na ciasto piwne 
szukałam od bardzo dawna, w końcu udało mi się znaleźć taki, który mi odpowiadał na jednej z niemieckich stron kulinarnych. Przygotowanie piwnych wypieków zajmuje co prawda trochę czasu, ale efekt końcowy wart jest wysiłku. Precle maczane 
w Sosie Tatarskim marki Roleski smakują wybornie, tak samo jak bułeczki, najlepsze jedzone jeszcze cieplutkie. 
Tak naprawdę, mimo tego iż nie przepadam za kuchnią niemiecką, ten przepis na pewno wykorzystam jeszcze wiele razy.

Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 330 ml jasnego piwa
  • 3 łyżeczki Musztardy Sarepskiej marki Roleski
  • Sos Tatarski marki Roleski
  • olej i mąka do formowania 

 Mąkę przesiać i wsypać do garnka. Pokruszyć drożdże, dodać do mąki i zasypać cukrem. Odstawić na około 20 minut, 
by zaczęły pracować. Piwo (najlepiej, by było w temperaturze pokojowej) wlać do garnka i dokładnie wymieszać. 
Następnie doprawić solą i Musztardą Sarepską marki Roleski, po czym bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Aby przygotować precle, z ciasta formować podłużne kluseczki i zaplatać według wskazówek na zdjęciu. Aby przygotować bułeczki z nadzieniem tatarskim, należy uformować placuszki z ciasta, a na środek każdego z nich nałożyć łyżeczkę Sosu Tatarskiego marki Roleski i zawinąć, nadając kształt kuleczek. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut. Podawać z Sosem Tatarskim marki Roleski. 

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

P.S. Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski 
Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz