"Jeden, dwa, pięć, siedemnaście..." czyli Antoś liczący ciasteczka :) |
Najłatwiejsze ciasteczka świata, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, maczane w mleku :). Idealne do przygotowania podczas zabawy w małych kucharzy. Ciasteczka wychodzą kruche i niezwykle aromatyczne, a przechowywane w zamkniętym słoiku wytrzymają nawet tydzień (o ile wcześniej nie dorwą się do nich małe rączki).
Składniki:
- 50 dag mąki
- kostka margaryny
- 3 łyżki kakao
- 4 żółtka
- 20 dag cukru pudru
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, po czym wysypać na stolnicę. Margarynę dodać do mąki i posiekać. Żółtka wymieszać
z cukrem pudrem, dodać do pozostałych składników i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki
na minimum 30 minut. Ciasto rozwałkować na placki o grubości około 0,5-1 cm i wykrawać foremkami ciasteczka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C przez 12-14 minut.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
słodkie serduszka!
OdpowiedzUsuń