1 sierpnia 2012

przepyszny chleb pszenny na miodzie

Mój kolejny domowy chleb i na pewno nie ostatni. Chciałabym przygotowywać domowe pieczywo co najmniej raz w tygodniu, mam nadzieję, że znajdę na to czas :). Nic bowiem nie może równać się z gorącą kromką chrupiącego chlebka, 
posmarowaną masłem i domowym dżemem truskawkowym!  
Przepis na ten chleb znalazłam w książeczce Domowy Wypiek Chleba, którą kupiłam ze względu na niską cenę - 6 zł :). 

Składniki:
  • 10 dag drożdży (u mnie 2 paczuszki suszonych po 7g)
  • 125 ml ciepłej wody
  • 250 ml wrzątku
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 kg mąki pszennej
  •  200 ml letniej wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki wody i odstawić na kilka minut. Miód rozpuścić we wrzątku 
w naczyniu do wyrabiania ciasta, odstawić do ostygnięcia. Następnie do naczynia dodać drożdże i 50 dag mąki, 
wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem odstawić w ciepłe miejsce (u mnie piekarnik nagrzany do 40°C), 
aby ciasto wyrosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść, dodać 200 ml osolonej wody, połowę masła i resztę mąki. Dokładnie wyrobić (jeżeli będzie za dużo mąki, dodać 100 ml ciepłej wody). Przełożyć do natłuszczonego naczynia 
i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ponownie podwoi objętość, zagnieść i włożyć do dwu natłuszczonych form. 
Przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy środek ciasta osiągnie wierzchołek formy, 
posmarować resztą masła i piec przez 30-40 minut w temperaturze 190°C.

2 komentarze:

  1. A czy chlebek wyjdzie, jeśli zamienię masło na olej rzepakowy? Tam gdzie się da, unikam nadmiaru tłuszczów zwierzęcych, bo szkodzą na serce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że nie ma problemu, dodaj około 100 ml oleju :) aby natomiast skórka była ładna, posmaruj wierzch przed pieczeniem mlekiem :) możesz również ograniczyć ilość soli, a dodać więcej miodu (na przykład 5-6 łyżek), wtedy chlebek wyjdzie słodszy :)

      Usuń