29 lipca 2012

orzeźwiająca lemoniada cytrusowa z kosteczkami arbuza

Co można zrobić z jednego grejpfruta i cytryny? Pyszną i orzeźwiającą lemoniadę, idealną na letnie upały. 
Aby nie była zbyt kwaśna, wystarczy dodać zamrożone kosteczki arbuza i voilà! 
Potem wystarczy już tylko położyć się na leżaku i opalać, popijając chłodzący napój :).

Składniki:
  • 1 gejpfrut
  • 1 cytryna
  • 4 grube plastry arbuza
  • cukier
  • schłodzona woda (może być gazowana)
  • listki mięty 

Z arbuza odciąć skórkę, pokroić go w kostkę i wstawić do zamrażalnika na minimum 1,5 godziny. Z grejpfruta, 
a następnie cytryny wycisnąć sok (najlepiej za pomocą sokowirówki). Wstawić do lodówki na godzinę. 
Po upływie tego czasu wlać do dzbanka soki cytrusowe i dopełnić mocno schłodzoną wodą. Wymieszać z łyżką cukru. 
Do szklanek wsypać zamrożone kosteczki arbuza (mniej więcej do 3/4 wysokości) i po kilka listków mięty. 
Zalać lemoniadą i od razu delektować się orzeźwiającym smakiem :).

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

1 komentarz: