Co można zrobić z jednego grejpfruta i cytryny? Pyszną i orzeźwiającą lemoniadę, idealną na letnie upały.
Aby nie była zbyt kwaśna, wystarczy dodać zamrożone kosteczki arbuza i voilà!
Potem wystarczy już tylko położyć się na leżaku i opalać, popijając chłodzący napój :).
Składniki:
- 1 gejpfrut
- 1 cytryna
- 4 grube plastry arbuza
- cukier
- schłodzona woda (może być gazowana)
- listki mięty
Z arbuza odciąć skórkę, pokroić go w kostkę i wstawić do zamrażalnika na minimum 1,5 godziny. Z grejpfruta,
a następnie cytryny wycisnąć sok (najlepiej za pomocą sokowirówki). Wstawić do lodówki na godzinę.
Po upływie tego czasu wlać do dzbanka soki cytrusowe i dopełnić mocno schłodzoną wodą. Wymieszać z łyżką cukru.
Do szklanek wsypać zamrożone kosteczki arbuza (mniej więcej do 3/4 wysokości) i po kilka listków mięty.
Zalać lemoniadą i od razu delektować się orzeźwiającym smakiem :).
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Świetnie się prezentuje - taki napój na upały to jest to.
OdpowiedzUsuń