Koperkowe kuleczki przygotowałam z wczorajszych ziemniaków, które zostały z obiadu.
Nieopatrznie po ugotowaniu wszystkie posypałam koperkiem, więc dziś postanowiłam dodać go jeszcze więcej
i dzięki temu powstał nowy super przepis, który na pewno wykorzystam jeszcze wiele razy.
Składniki:
- 1-1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki posiekanego koperku
- oregano
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 2 jaja
- szklanka mąki krupczatki
- 3 jaja
- przyprawa do gyrosa
- szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Ziemniaki włożyć do garnka i utłuc, zasypać koperkiem, a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić oregano, solą i pieprzem, wsypać 4 łyżki mąki krupczatki. Dodać dwa jaja i ponownie wymieszać. Pozostałe trzy jaja rozbełtać
i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Z masy ziemniaczanej formować małe kuleczki, które najpierw obtaczać
w mące krupczatce, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Olej we frytownicy rozgrzać do temperatury 180°C.
Kuleczki smażyć do zrumienienia, od czasu do czasu przekręcając.
Podawać z sosem koperkowym lub czosnkowym, jako dodatek do dania głównego lub przekąskę.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
A to ciekawy przepis, nie znałam go wcześniej.
OdpowiedzUsuńI oczywiście się zgadzam, że przez żołądek do szczęścia:)
Pozdrawiam Cię!
bardzo lubię w ten sposób wykorzystywać ziemniaki, świetny pomysł na wersję koperkowa :)
OdpowiedzUsuńAnna-Maria, ja również serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkuchennefascynacje, wersja koperkowa jest PRZEPYSZNA!