Waniliowe tartaletki z owocami to kolejne już tartaletki na blogu. Są to jedne z moich ulubionych ciastek, dlatego też
już niedługo możecie spodziewać się kolejnego przepisu na niezwykle kruche i smaczne babeczki.
Te akurat robiłam w marcu, stąd kiwi, banany, mandarynki i winogrona jako dekoracja.
Do delikatnego waniliowego kremu możecie jednak użyć takich owoców, jakie najbardziej lubicie :).
Składniki:
ciasto
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- 25 dag cukru pudru
krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 25 dag mascarpone
- cukier waniliowy
- laska wanilii
- owoce
- Mąkę przesiać i usypać z niej kopczyk. Dodać margarynę i drobno posiekać nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do reszty ciasta, dalej siekać. Następnie wyrobić ciasto i uformować z niego kulę. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Wysmarować tłuszczem foremki na tartaletki. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepiać nim foremki.
Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut.Śmietanę kremówkę wlać do wysokiego garnka i ubić na sztywno. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Wsypać cukier waniliowy, można dodać kilka kropel aromatu waniliowego i ponownie wymieszać.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i ostrzem noża wyskrobać miąższ, a następnie dodać do kremu.
Ostudzone spody wypełnić kremem i ułożyć na nim owoce. Wstawić do lodówki na minimum 60 minut.
Owoce można również posmarować za pomocą pędzelka galaretką rozpuszczoną w 100 ml wody :).
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Zabieram jedną, wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńi tak samo smakują! zapraszam również po malinowe
OdpowiedzUsuńhttp://przezzoladekdoszczescia.blogspot.com/2011/08/tartaletki-z-malinami.html :))