23 lipca 2012

szarlotka tutti frutti z bezą wiśniową


Przepis na szarlotkę tutti frutti moja mama znalazła kilkanaście lat temu w jednej z książeczek z serii 
Biblioteczki Poradnika Domowego. Od tamtej pory jest to ciasto, które pojawia się u mnie w domu najczęściej. 
Smakuje chyba wszystkim, a przy tym jest bardzo łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Do przygotowania tej szarlotki 
nie potrzeba wymyślnych składników, a jabłka do niej są dobre zarówno świeże, jak również przetworzone, ze słoika. 
Ja do wykonania dzisiejszej szarlotki wykorzystałam pyszne tarte jabłka ze słoika, które dostałam od Em. :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 5 jaj
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego  
  • 1,5 kg jabłek

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą, cukru, margaryny oraz żółtek szybko zagnieść ciasto. 
Podzielić na trzy części i dwie z nich włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C.  
Trzecią częścią ciasta wylepić blaszkę. Podpiekać ciasto przez 20 minut. Ubić sztywną pianę z białek, 
wciąż ubijając dodać szklankę cukru, mąkę ziemniaczaną i kisiel. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, 
następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę wiśniową, a na koniec trzecią część ciasta, 
również startą na tarce. Piec w temperaturze 180°C przez 55-60 minut (wybrałam tryb podgrzewania od dołu + konwekcję).
Podawać posypane cukrem pudrem. 


I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

1 komentarz:

  1. Nigdy nie próbowałam szarlotki z kisielem ale ta wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń