Przepis na najlepsze racuchy jabłkowe na świecie! Placuszki wychodzą puchate i odpowiednio słodkie,
który troszkę zmodyfikowałam i użyłam podwójnej ilości składników.
Składniki:
- 7 łyżek cukru
- 6 jaj
- 400 ml zsiadłego mleka
- 30 dag mąki
- 4 kwaśne jabłka
- olej do smażenia
Żółtka oddzielić od białek. Do garnka wsypać cukier i utrzeć z żółtkami. Wymieszać ze zsiadłym mlekiem i mąką.
Ubić ręcznie pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać łyżką z masą. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne,
pokroić w kosteczkę i dodać do masy, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Smażyć z obu stron do zarumienienia,
na rozgrzanym oleju. Podawać posypane cukrem pudrem. Podczas przygotowania racuszków używałam tylko łyżki,
nie miksera. Dzięki temu wyszły one niezwykle puszyste :).
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Uwielbiam je...są boskie:)
OdpowiedzUsuńAle cuda :) Takie placki z rana na pewno zapewnią trochę szczęścia. :)
OdpowiedzUsuń