28 lipca 2012

puszyste racuszki jabłkowe ze zsiadłego mleka

Przepis na najlepsze racuchy jabłkowe na świecie! Placuszki wychodzą puchate i odpowiednio słodkie, 
a kwaśne jabłka nadają im wyjątkowego smaku. Wykorzystałam ten przepis, 
który troszkę zmodyfikowałam i użyłam podwójnej ilości składników.

Składniki:
  • 7 łyżek cukru
  • 6 jaj
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 30 dag mąki
  • 4 kwaśne jabłka
  • olej do smażenia
 Żółtka oddzielić od białek. Do garnka wsypać cukier i utrzeć z żółtkami. Wymieszać ze zsiadłym mlekiem i mąką. 
Ubić ręcznie pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać łyżką z masą. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, 
pokroić w kosteczkę i dodać do masy, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Smażyć z obu stron do zarumienienia,
 na rozgrzanym oleju. Podawać posypane cukrem pudrem. Podczas przygotowania racuszków używałam tylko łyżki, 
nie miksera. Dzięki temu wyszły one niezwykle puszyste :).

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam je...są boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cuda :) Takie placki z rana na pewno zapewnią trochę szczęścia. :)

    OdpowiedzUsuń