Tarta borówkowa o normalnym kształcie |
Tarta borówkowa w kształcie serduszka :) |
Dziś 25 lipca, czyli imieniny Krzysztofa - mojego taty :).
Przy okazji dzisiejszy dzień to również dzień wspólnego pieczenia, na którego pomysł wpadła karto_flana.
Razem ustaliłyśmy, że "tematem są wypieki z ciasta kruchego z owocami plus dodatek np. polewa,
sos, miód,
płatki kwiatów, co Wam dusza i apetyt podpowie".
U mnie wypiekiem tym jest pyszna tarta borówkowa w kształcie serca, którą przygotowałyśmy razem z Em.
Niezwykle prosta i smaczna na pewno będzie idealnym ciastem na dzisiejsze święto :).
Składniki:
ciasto
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- 25 dag cukru pudru
masa borówkowa:
- 30 dag borówek
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 15 dag jogurtu jagodowego
wierzch:
- 250 ml śmietany kremówki
- tabliczka białej czekolady
- świeże borówki
Mąkę przesiać i usypać
z niej kopczyk. Dodać margarynę i drobno posiekać nożem, mieszając
jednocześnie z mąką.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do reszty ciasta, dalej siekać. Następnie wyrobić ciasto i uformować z niego kulę. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto wyjąć z lodówki
i wylepiać nim formę na tartę. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut.
Borówki umyć, wsypać do garnka, zalać 100 ml wody i zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu do czasu,
aż masa zgęstnieje. Żelatynę rozmieszać z sześcioma łyżeczkami wody i połączyć z gorącymi borówkami.
Jogurt wlać do masy, całość przestudzić i wstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z czekoladą, po czym odstawić do lodówki.
Na wystudzony spód wylać gęstniejącą masę borówkową. Przyozdobić śmietaną i świeżymi borówkami.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
P.S. Wszystkim Krzysztofom (i innym solenizantom) składam najserdeczniejsze życzenia!
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do reszty ciasta, dalej siekać. Następnie wyrobić ciasto i uformować z niego kulę. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto wyjąć z lodówki
i wylepiać nim formę na tartę. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut.
Borówki umyć, wsypać do garnka, zalać 100 ml wody i zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu do czasu,
aż masa zgęstnieje. Żelatynę rozmieszać z sześcioma łyżeczkami wody i połączyć z gorącymi borówkami.
Jogurt wlać do masy, całość przestudzić i wstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z czekoladą, po czym odstawić do lodówki.
Na wystudzony spód wylać gęstniejącą masę borówkową. Przyozdobić śmietaną i świeżymi borówkami.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Swietnie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuń