25 lipca 2012

wspólne pieczenie + imieniny Krzysztofa = tarta borówkowa!

Tarta borówkowa o normalnym kształcie
Tarta borówkowa w kształcie serduszka :)

Dziś 25 lipca, czyli imieniny Krzysztofa - mojego taty :). 
Przy okazji dzisiejszy dzień to również dzień wspólnego pieczenia, na którego pomysł wpadła karto_flana
Razem ustaliłyśmy, że "tematem są wypieki z ciasta kruchego z owocami plus dodatek np. polewa, sos, miód, 
płatki kwiatów, co Wam dusza i apetyt podpowie". 
U mnie wypiekiem tym jest pyszna tarta borówkowa w kształcie serca, którą przygotowałyśmy razem z Em. 
Niezwykle prosta i smaczna na pewno będzie idealnym ciastem na dzisiejsze święto :).

Składniki:

ciasto
  • 0,5 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 25 dag cukru pudru

masa borówkowa:
  • 30 dag borówek
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 15 dag jogurtu jagodowego

wierzch:
  •  250 ml śmietany kremówki
  • tabliczka białej czekolady
  • świeże borówki

Mąkę przesiać i usypać z niej kopczyk. Dodać margarynę i drobno posiekać nożem, mieszając jednocześnie z mąką.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do reszty ciasta, dalej siekać. Następnie wyrobić ciasto i uformować z niego kulę. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto wyjąć z lodówki
i wylepiać nim formę na tartę. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut.
Borówki umyć, wsypać do garnka, zalać 100 ml wody i zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu do czasu,
aż masa zgęstnieje. Żelatynę rozmieszać z sześcioma łyżeczkami wody i połączyć z gorącymi borówkami.
Jogurt wlać do masy, całość przestudzić i wstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z czekoladą, po czym odstawić do lodówki.
Na wystudzony spód wylać gęstniejącą masę borówkową. Przyozdobić śmietaną i świeżymi borówkami.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

P.S. Wszystkim Krzysztofom (i innym solenizantom) składam najserdeczniejsze życzenia!


1 komentarz: