Kolejna zupa krem, tym razem z kabaczka :). Piękne i dorodne kabaczki dostałam od mojej cioci, która wyhodowała je w swoim ogródku. Zupa wyszła lekka i aromatyczna, czyli dokładnie taka jak chciałam. Idealnym dodatkiem do niej jest groszek ptysiowy lub ziołowe grzanki.
Składniki:
- 2 średnie kabaczki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- oregano, zioła prowansalskie
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki koperku
- 1 opakowanie Zupy Jarzynowej z Bukietu Warzyw (WINIARY)
- 100 ml śmietany (najlepiej kremówki)
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Kabaczki obrać, wykroić gniazda nasienne i posiekać w kostkę. Marchewkę również obrać i zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej ząbek czosnku, a następnie wrzucić pokrojonego kabaczka. Doprawić oregano
i ziołami prowansalskimi. Smażyć przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą,
tak aby kabaczek był miękki. Bulion zagotować w garnku, po czym dodać do niego koperek i marchewkę.
Całość gotować przez 10-12 minut, po czym wrzucić do garnka podsmażonego kabaczka. Zupę jarzynową rozmieszać
z zimną wodą (około 1l) i wlać do garnka. Całość doprawić solą, pieprzem i oregano, a po zagotowaniu dokładnie zmiksować. Śmietankę wymieszać z mąką, ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem i kilkoma łyżkami zmiksowanej zupy.
Gorącą zupę w garnku zaprawić, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz