24 lipca 2012

zupa krem z kabaczka


Kolejna zupa krem, tym razem z kabaczka :). Piękne i dorodne kabaczki dostałam od mojej cioci, która wyhodowała je w swoim ogródku. Zupa wyszła lekka i aromatyczna, czyli dokładnie taka jak chciałam. Idealnym dodatkiem do niej jest groszek ptysiowy lub ziołowe grzanki.

Składniki:
  • 2 średnie kabaczki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • oregano, zioła prowansalskie
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki koperku
  • 1 opakowanie Zupy Jarzynowej z Bukietu Warzyw (WINIARY)
  • 100 ml śmietany (najlepiej kremówki)
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz  
 

Kabaczki obrać, wykroić gniazda nasienne i posiekać w kostkę. Marchewkę również obrać i zetrzeć na tarce. 
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej ząbek czosnku, a następnie wrzucić pokrojonego kabaczka. Doprawić oregano 
i ziołami prowansalskimi. Smażyć przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, 
tak aby kabaczek był miękki. Bulion zagotować w garnku, po czym dodać do niego koperek i marchewkę. 
Całość gotować przez 10-12 minut, po czym wrzucić do garnka podsmażonego kabaczka. Zupę jarzynową rozmieszać 
z zimną wodą (około 1l) i wlać do garnka. Całość doprawić solą, pieprzem i oregano, a po zagotowaniu dokładnie zmiksować. Śmietankę wymieszać z mąką, ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem i kilkoma łyżkami zmiksowanej zupy. 
Gorącą zupę w garnku zaprawić, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. 
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz