Szpinakowe kotleciki z kurczaka to danie bardzo podobne do paprykowych mini cordon bleu, które są jednym
z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie kurczaka. Wypełnione farszem ze szpinaku, serka mascarpone i czosnku,
są niezwykle smacznym, a przy tym łatwym w przygotowaniu daniem.
z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie kurczaka. Wypełnione farszem ze szpinaku, serka mascarpone i czosnku,
są niezwykle smacznym, a przy tym łatwym w przygotowaniu daniem.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 0,5 kg szpinaku
- dwa ząbki czosnku
- 10 dag mascarpone
- mąka
- 2 jaja
- około 10-20 dag świeżego parmezanu
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na duże kawałki i każdą część rozbić tłuczkiem (przez folię,
aby nie porozrywać mięsa). Posypać solą i pieprzem z obu stron. Szpinak umyć i wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować przez 8 minut, po czym odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z wyciśniętymi ząbkami czosnku.
Wrzucić pokrojony szpinak i smażyć przez kilka minut, a następnie do całości dodać mascarpone.
Po dokładnym wymieszaniu, farsz odstawić do wystygnięcia. Na kawałkach kurczaka układać farsz, zawijać
i spinać wykałaczkami. Jaja rozbełtać z solą i pieprzem, parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Kotleciki najpierw obtaczać w mące, potem w jajku, a na koniec w parmezanie. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto,
nie dopuszczając, aby kotleciki przypiekły się zbyt mocno, a w środku pozostały surowe.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Mascarpone, szpinak i kurczak to zapowiedź pysznego obiadu :) Uwielbiam takie roladki.
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńJa przygotowując szpinak nie gotuję go, ale podsmażam na patelni, dzięki czemu zachowuje więcej zdrowotnych właściwości :-)
Pozdrawiam serdecznie!
szpinak i ser a do tego pierś z kurczaka:)super,właśnie kupiłam szpinak w Lidlu i jutro robię je na obiad.
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda pysznie, uwielbiam takie faszerowane kotleciki, ja do szpinaku dodaję serek Bałkański(np.z lidla), z mascarpone też wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń