8 października 2012

szpinakowe kotleciki z kurczaka

 Szpinakowe kotleciki z kurczaka to danie bardzo podobne do paprykowych mini cordon bleu, które są jednym 
z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie kurczaka. Wypełnione farszem ze szpinaku, serka mascarpone i czosnku,
 są niezwykle smacznym, a przy tym łatwym w przygotowaniu daniem.

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 kg szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • 10 dag mascarpone
  • mąka 
  • 2 jaja
  • około 10-20 dag świeżego parmezanu
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na duże kawałki i każdą część rozbić tłuczkiem (przez folię, 
aby nie porozrywać mięsa). Posypać solą i pieprzem z obu stron. Szpinak umyć i wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować przez 8 minut, po czym odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z wyciśniętymi ząbkami czosnku. 
Wrzucić pokrojony szpinak i smażyć przez kilka minut, a następnie do całości dodać mascarpone. 
Po dokładnym wymieszaniu, farsz odstawić do wystygnięcia. Na kawałkach kurczaka układać farsz, zawijać 
i spinać wykałaczkami. Jaja rozbełtać z solą i pieprzem, parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
Kotleciki najpierw obtaczać w mące, potem w jajku, a na koniec w parmezanie. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto, 
nie dopuszczając, aby kotleciki przypiekły się zbyt mocno, a w środku pozostały surowe.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

4 komentarze:

  1. Mascarpone, szpinak i kurczak to zapowiedź pysznego obiadu :) Uwielbiam takie roladki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek :-)
    Ja przygotowując szpinak nie gotuję go, ale podsmażam na patelni, dzięki czemu zachowuje więcej zdrowotnych właściwości :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. szpinak i ser a do tego pierś z kurczaka:)super,właśnie kupiłam szpinak w Lidlu i jutro robię je na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko wygląda pysznie, uwielbiam takie faszerowane kotleciki, ja do szpinaku dodaję serek Bałkański(np.z lidla), z mascarpone też wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń