Ciasteczka śmietankowe, które smakują i wyglądają jak francuskie.
Wypróbowałam ten przepis i powiem Wam, że niedługo wykorzystam go po raz kolejny. Zrobię jednak podwójną porcję,
bo ta zniknęła w kilka chwil :). Przygotowanie ciasteczek nie zajęło mi nawet godziny, a efekt jest naprawdę bardzo podobny
do wypieków z ciasta francuskiego.
Składniki:
- 27 dag mąki
- 25 dag masła śmietankowego
- 5 łyżek gęstej śmietany
- cukier waniliowy
- 1 jajo
- cukier kryształ
Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, cukier waniliowy i śmietanę.
Zagnieść szybko ciasto, lekko podsypując mąką. Rozwałkować na placki również podsypując mąką,
bo ciasto dość mocno się klei. Wykrawać ciasteczka za pomocą foremek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
i układać na niej ciastka. Następnie smarować je roztrzepanym jajem i posypać obficie cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut (do zrumienienia).
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Ciekawy i szybki przepis..
OdpowiedzUsuńserduszkowe i kruche zawsze zachwycają :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne;)przepis zapisany;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę następnym razem zaopatrzyć Mamę w ciasteczka do pracy, bo koleżanki i koledzy też chętnie spróbują:)
OdpowiedzUsuńpostaram się :)
OdpowiedzUsuńAle rumiane i apetyczne! Małe słodkości poprawiające humor :)
OdpowiedzUsuńWażne że fajny przepis na szybkie i smaczne słodkości
OdpowiedzUsuń