2 października 2011

brzoskwiniowe roladki z kurczaka


Dziś mam dla Was przepis na soczyste roladki z kurczaka z brzoskwiniami. Danie wymyślone pod wpływem chwili 
i składników znalezionych w lodówce. Szczerze mówiąc, jest to najlepsza potrawa, jaką do tej pory zrobiłam, 
idealnie doprawiona, soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Przygotowanie roladek nie zajęło mi więcej niż godzinę, 
ale wspomnienie tego smaku na pewno pozostanie na dłużej :).

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • mała puszka brzoskwiń
  • tymianek
  • curry
  • sok z połówki cytryny
  • masło roślinne

Kurczaka umyć, przekroić na dwie części i oczyścić. Delikatnie rozbić i natrzeć olejem. Posypać tymiankiem i curry,
następnie dokładnie rozprowadzić przyprawy ręką. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
Brzoskwinie odsączyć z soku i cztery połówki pokroić w drobną kostkę. Doprawić tymiankiem, curry 
i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, dokładnie wymieszać. 
Kurczaka wyjąć z lodówki, na każdej części ułożyć brzoskwiniowy farsz, mocno zawinąć i wzmocnić nitką. 
Podsmażyć do lekkiego zarumienienia na patelni i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Na każdej roladce położyć odrobinę masła roślinnego i posypać je curry. Pozostały farsz rozłożyć wokół mięsa 
i podlać nieco wodą. Zapiekać przez 25-30 minut z funkcją górnego grilla. 
Podawać z ryżem.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

1 komentarz: