Ze wszystkich ciast najbardziej lubię ciasta kruche. Według mnie są najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu.
Mam jeden sprawdzony przepis, który już kilka razy widzieliście. Między innymi przy babeczkach jabłkowych
i tarcie wiśniowej. Zwykle z podanej poniżej ilości składników wychodzi więcej ciasta,
niż potrzeba do wylepienia jednej formy. Zamrażam wtedy niewykorzystaną część
i używam jako kruszonki do zapiekanych owoców.
Składniki:
ciasto
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- 25 dag cukru
wierzch
- 0,5 l soku jabłkowego (najlepiej z miąższem)
- 6 żółtek
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 jabłka
Mąkę przesiać i usypać z niej kopczyk. Dodać margarynę i drobno posiekać nożem, mieszając jednocześnie z mąką.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do reszty ciasta, dalej siekać. Następnie wyrobić ciasto i uformować z niego kulę.
Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Sok jabłkowy wlać do garnka i zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać mąkę ziemniaczaną
i ponownie wymieszać. Garnek z sokiem wstawić do większego naczynia z gorącą wodą. Cały czas mieszając,
wlać masę żółtkową. Gdy krem zacznie gęstnieć, wyjąć garnek z wody i ubijać około 3-4 minut. Jabłka obrać,
usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę (pozostałe ciasto można zamrozić
i zużyć do następnej tarty). Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika , na podpieczony spód wylać krem, a na nim ułożyć jabłka.
Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Pięknie wygląda! Tarty z jabłkami jeszcze nie robiłam, więc zapisuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) krem budyniowy (zamiast mleka sok) jest naprawdę pyszny, a w dodatku robi się go bardzo szybko :)
OdpowiedzUsuńdużo pysznych jabłek!
OdpowiedzUsuń