Na rozpoczęcie jesieni pyszna sałatka wiosenna :). Przepis na sos dostałam od mojej mamy, która znalazła go w jednej z gazet. Pozostałe składniki wybrałam sama, Wy również możecie tak zrobić. Wykorzystajcie te warzywa, które najbardziej lubicie.
Tym razem sałatka była dodatkiem do calzone, ale sama (z dodatkiem fety), również smakuje doskonale :).
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- 5 pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- pęczek rzodkiewki
- 1 ogórek
- musztarda
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- łyżka posiekanej bazylii i oregano
- mała cebula
- sól i pieprz
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki. Pomidory, paprykę, ogórka i rzodkiewkę umyć, oczyścić
i pokroić w kostkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania sosu. W miseczce wymieszać łyżeczkę musztardy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą.
Do sosu dodać łyżkę świeżych, posiekanych ziół (można zastąpić natką pietruszki) i łyżkę bardzo drobno posiekanej cebuli. Ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu warzywa jeszcze raz przemieszać
i polać sosem. Na koniec można doprawić jeszcze raz solą i pieprzem.
Sałatkę podawać schłodzoną.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Uwielbiam takie sałateczki :-)
OdpowiedzUsuńakurat mam wszystkie składniki, chyba zrobię sobie taką do obiadu :)
OdpowiedzUsuń