26 września 2011

sałatka wiosenna


Na rozpoczęcie jesieni pyszna sałatka wiosenna :). Przepis na sos dostałam od mojej mamy, która znalazła go w jednej z gazet. Pozostałe składniki wybrałam sama, Wy również możecie tak zrobić. Wykorzystajcie te warzywa, które najbardziej lubicie. 
Tym razem sałatka była dodatkiem do calzone, ale sama (z dodatkiem fety), również smakuje doskonale :).

Składniki:
  • główka sałaty lodowej
  • 5 pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka posiekanej bazylii i oregano
  • mała cebula
  • sól i pieprz

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki. Pomidory, paprykę, ogórka i rzodkiewkę umyć, oczyścić 
i pokroić w kostkę.  Dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania sosu. W miseczce wymieszać łyżeczkę musztardy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. 
Do sosu dodać łyżkę świeżych, posiekanych ziół (można zastąpić natką pietruszki) i łyżkę bardzo drobno posiekanej cebuli. Ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu warzywa jeszcze raz przemieszać 
i polać sosem. Na koniec można doprawić jeszcze raz solą i pieprzem. 
Sałatkę podawać schłodzoną. 

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałateczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. akurat mam wszystkie składniki, chyba zrobię sobie taką do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń