Zapach jest nieodłącznym elementem każdej potrawy. Powstaje już na samym początku jej przygotowania,
czyli przy doborze składników i towarzyszy nam przez cały czas, kiedy odmierzamy, łączymy, mieszamy i doprawiamy. Stopniowo przekształca się w mieszaninę wielu woni, które docierają do naszych zmysłów,
często przyprawiając nas o dreszcze i pobudzając w stan rozkosznego oczekiwania.
Oczekiwania, kiedy wreszcie będzie można spróbować przygotowywanej wśród aromatycznej i apetycznej woni potrawy.
Jednym z zapachów, które uwielbiam i który towarzyszył mi przez całe dzieciństwo, jest zapach mleka w proszku.
Dlatego, kiedy wpadłam na ten przepis, natychmiast postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się, aromat mleka jest bardzo intensywny, zarówno podczas, jak i po przygotowaniu ciasteczek, a w dodatku cała kuchnia pachnie dzieciństwem :).
Składniki:
- 30 dag miękkiego masła
- 20 dag cukru pudru
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- 70 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag mleka w proszku
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce i powoli wlewać do masy maślanej. Wsypać cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.
Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Z ciasta formować ręką kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed wstawieniem do piekarnika każdą kuleczkę lekko spłaszczyć. Piec przez 20 minut.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Od dłuższego czasu zabieram się za e ciasteczka. Upolowałam już nawet mleko w proszku (co nie było łatwym zadaniem). Ślicznie Ci wyszły;)
OdpowiedzUsuńWyglądają mi na takie małe, maślano- mleczne bułeczki ;) Musiały być pyszne! Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam: te ciastka sa pyszne, bardzo mleczne i baaaardzo slodkie :)
OdpowiedzUsuńpyszne...:-)
OdpowiedzUsuń