6 września 2011

mleczne ciasteczka


Zapach jest nieodłącznym elementem każdej potrawy. Powstaje już na samym początku jej przygotowania, 
czyli przy doborze składników i towarzyszy nam przez cały czas, kiedy odmierzamy, łączymy, mieszamy i doprawiamy. Stopniowo przekształca się w mieszaninę wielu woni, które docierają do naszych zmysłów, 
często przyprawiając nas o dreszcze i pobudzając w stan rozkosznego oczekiwania. 
Oczekiwania, kiedy wreszcie będzie można spróbować przygotowywanej wśród aromatycznej i apetycznej woni potrawy. 
Jednym z zapachów, które uwielbiam i który towarzyszył mi przez całe dzieciństwo, jest zapach mleka w proszku. 
Dlatego, kiedy wpadłam na ten przepis, natychmiast postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się, aromat mleka jest bardzo intensywny, zarówno podczas, jak i po przygotowaniu ciasteczek, a w dodatku cała kuchnia pachnie dzieciństwem :).

Składniki:
  • 30 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 70 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag mleka w proszku

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce i powoli wlewać do masy maślanej. Wsypać cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. 
Dodać do masy i dokładnie wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do 180°C. Z ciasta formować ręką kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Przed wstawieniem do piekarnika każdą kuleczkę lekko spłaszczyć. Piec przez 20 minut.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

4 komentarze:

  1. Od dłuższego czasu zabieram się za e ciasteczka. Upolowałam już nawet mleko w proszku (co nie było łatwym zadaniem). Ślicznie Ci wyszły;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mi na takie małe, maślano- mleczne bułeczki ;) Musiały być pyszne! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam: te ciastka sa pyszne, bardzo mleczne i baaaardzo slodkie :)

    OdpowiedzUsuń