Pierś kurczaka w panierce z bułki tartej i jaj już dawno mi się znudziła. Wiem, że jest to jedno z najszybszych
i najbardziej tradycyjnych sposobów na przygotowanie kurczaka, ale ja postanowiłam nieco poeksperymentować.
Pierwszy raz, kiedy robiłam kurczaka w płatkach, użyłam do panierowanie jedynie jajek i płatków kukurydzianych.
Za każdym następnym razem, składników przybywało, aż w końcu powstał przepis, który dziś publikuję.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 jaja
- przyprawa do gyrosa
- curry, kurkuma
- słodka papryka
- oregano, bazylia
- mąka kukurydziana
- płatki kukurydziane
Na dzień przed smażeniem piersi przygotować marynatę. Jajka roztrzepać, wsypać dwie łyżeczki przyprawy do gyrosa
i oregano, po jednej łyżeczce curry, kurkumy, bazylii i słodkiej papryki. Zagęścić mąką kukurydzianą
(ja dodaję dwie łyżki stołowe) i dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Piersi kurczaka umyć, oczyścić,
pokroić tak jak na kotlety. Lekko rozbić i włożyć do marynaty. Zostawić na całą noc w lodówce.
Następnego dnia wyjmować kotleciki z marynaty i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Smażyć na oleju do zarumienienia.
Ja podaję kotleciki z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
od jakiegoś czasu zamierzam to zrobić, ale ciągle zapominam kupić płatki ;)
OdpowiedzUsuń