Przepis na sałatkę dostałam od Angie. Do tej pory, do sałatki z tuńczyka dodawałam czerwoną fasolę i kukurydzę.
Stwierdzam jednak, że wersja z makaronem i papryką jest o wiele lepsza, nieco bardziej delikatna i lżejsza.
Składniki:
- 40 dag makaronu (ja dałam farfalle)
- 2 średnie czerwone papryki
- puszka kukurydzy
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- majonez
Makaron ugotować do miękkości w wodzie osolonej jedną łyżką wody. Odcedzić, przelać zimną wodą
i wrzucić do dużej miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Tuńczyka lekko odcedzić,
pozostałym olejem polać makaron i wymieszać. Do makaronu dodać pokrojoną paprykę, odcedzoną kukurydzę
i rozdrobnionego tuńczyka. Wszystko razem delikatnie zamieszać. Dodać dwie łyżki majonezu i ponownie wymieszać.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Z taką pyszną sałatką to z pewnością pełnia szczęścia;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!