22 września 2011

sałatka z makaronem


Przepis na sałatkę dostałam od Angie. Do tej pory, do sałatki z tuńczyka dodawałam czerwoną fasolę i kukurydzę. 
Stwierdzam jednak, że wersja z makaronem i papryką jest o wiele lepsza, nieco bardziej delikatna i lżejsza.

Składniki:
  • 40 dag makaronu (ja dałam farfalle)
  • 2 średnie czerwone papryki
  • puszka kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • majonez

Makaron ugotować do miękkości w wodzie osolonej jedną łyżką wody. Odcedzić, przelać zimną wodą 
i wrzucić do dużej miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Tuńczyka lekko odcedzić, 
pozostałym olejem polać makaron i wymieszać. Do makaronu dodać pokrojoną paprykę, odcedzoną kukurydzę 
i rozdrobnionego tuńczyka. Wszystko razem delikatnie zamieszać. Dodać dwie łyżki majonezu i ponownie wymieszać. 
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu. 

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

1 komentarz:

  1. Z taką pyszną sałatką to z pewnością pełnia szczęścia;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń