Po raz kolejny danie z bakłażanem i kabaczkiem. Tym razem połączyłam te dwa warzywa i powiem Wam,
że domowe ratatouille jest naprawdę bardzo smaczne. Następnym razem, kiedy będę je robiła, dodam więcej mozzarelli,
bo jedna kula to za mało, przynajmniej dla smakoszy tego gatunku sera :).
Składniki:
- jeden średni bakłażan
- cukinia lub mały kabaczek
- 7-8 pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- 2 kule mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
Bakłażana i kabaczka umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plasterki (nie usuwać skórki ani pestek).
Posolić każdy plasterek i wstawić do lodówki.
Pomidory (ja dałam 4 duże) sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na maleńkie kawałeczki. Wrzucić na patelnię razem z pomidorami, doprawić bazylią oraz oregano i podsmażać przez około 5-10 minut.
Dodać dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż całość osiągnie
konsystencję gęstego sosu. Ciepły sos wylać na dno naczynia żaroodpornego i posypać ziołami.
Pozostałe pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki. Z lodówki wyjąć bakłażana i kabaczka. Układać plastry
w dowolnej kolejności, najlepiej na przemian. Całość jeszcze raz posypać ziołami oraz lekko posolić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 45 minut.
Po upływie tego czasu zdjąć folię i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Podawać z kuskusem.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz