21 września 2011

ratatouille


Po raz kolejny danie z bakłażanem i kabaczkiem. Tym razem połączyłam te dwa warzywa i powiem Wam, 
że domowe ratatouille jest naprawdę bardzo smaczne. Następnym razem, kiedy będę je robiła, dodam więcej mozzarelli, 
bo jedna kula to za mało, przynajmniej dla smakoszy tego gatunku sera :).

Składniki:
  • jeden średni bakłażan
  • cukinia lub mały kabaczek
  • 7-8 pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 kule mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano

Bakłażana i kabaczka umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plasterki (nie usuwać skórki ani pestek). 
Posolić każdy plasterek i wstawić do lodówki. 
Pomidory (ja dałam 4 duże) sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na maleńkie kawałeczki. Wrzucić na patelnię razem z pomidorami, doprawić bazylią oraz oregano i podsmażać przez około 5-10 minut. 
Dodać dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż całość osiągnie 
konsystencję gęstego sosu. Ciepły sos wylać na dno naczynia żaroodpornego i posypać ziołami. 
Pozostałe pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki. Z lodówki wyjąć bakłażana i kabaczka. Układać plastry 
w dowolnej kolejności, najlepiej na przemian. Całość jeszcze raz posypać ziołami oraz lekko posolić. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 45 minut. 
Po upływie tego czasu zdjąć folię i piec jeszcze przez 15-20 minut. 
Podawać z kuskusem.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz