Zupa według przepisu mojej mamy, gęsta, sycąca i bardzo smaczna. Doskonałym dodatkiem do niej są grzanki serowe
lub groszek ptysiowy. Bardzo łatwa i dość szybka w wykonaniu. Zadowoli każdego, kto lubi brokuły,
bo w tej zupie nabierają one wyjątkowego smaku i aromatu :).
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 1/4 selera
- 1 opakowanie Zupy Brokułowej z Bukietu Warzyw (WINIARY)
- 1 kg brokułów
- 10 dag serka topionego o smaku śmietankowym
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Ziemniaki, marchewkę oraz selera obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać dwoma litrami wody. Opakowanie fixu zupy brokułowej rozpuścić w 400 ml wody. Wlać do garnka i całość gotować około 20-25 minut
(do czasu aż warzywa będą miękkie). Po tym czasie umyte różyczki brokułów wrzucić do garnka i gotować przez 10 minut.
Do zupy dodać serek topiony i całość zmiksować na gładką masę. Zupę doprawić solą i pieprzem
oraz zmiażdżonym czosnkiem, a następnie zagotować. Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje na dzień po przygotowaniu,
nabiera wtedy intensywnego aromatu.
Podawać z kleksem śmietany.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Oo, talerz takiej zupy z grzankami...i nawet jesień za oknem nie jest mi straszna :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie:) Zapraszam do mnie na zupkę dyniową;)
OdpowiedzUsuńkremowe zupy są najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuń