24 września 2011

zupa brokułowa


Zupa według przepisu mojej mamy, gęsta, sycąca i bardzo smaczna. Doskonałym dodatkiem do niej są grzanki serowe 
lub groszek ptysiowy. Bardzo łatwa i dość szybka w wykonaniu. Zadowoli każdego, kto lubi brokuły, 
bo w tej zupie nabierają one wyjątkowego smaku i aromatu :).

Składniki:
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 selera
  • 1 opakowanie Zupy Brokułowej z Bukietu Warzyw (WINIARY)
  • 1 kg brokułów
  • 10 dag serka topionego o smaku śmietankowym
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Ziemniaki, marchewkę oraz selera obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać dwoma litrami wody. Opakowanie fixu zupy brokułowej rozpuścić w 400 ml wody. Wlać do garnka i całość gotować około 20-25 minut 
(do czasu aż warzywa będą miękkie). Po tym czasie umyte różyczki brokułów wrzucić do garnka i gotować przez 10 minut. 
Do zupy dodać serek topiony i całość zmiksować na gładką masę. Zupę doprawić solą i pieprzem 
oraz zmiażdżonym czosnkiem, a następnie zagotować. Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje na dzień po przygotowaniu, 
nabiera wtedy intensywnego aromatu.
Podawać z kleksem śmietany.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

3 komentarze:

  1. Oo, talerz takiej zupy z grzankami...i nawet jesień za oknem nie jest mi straszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie:) Zapraszam do mnie na zupkę dyniową;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kremowe zupy są najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń