22 września 2011

muffinki z malinami


Muffinki z malinami i białą czekoladą robię już po raz kolejny. Według mnie jest to najlepszy przepis na te ciastka, 
wychodzą idealne, mocno owocowe, odpowiednio słodkie, a do tego są mięciutkie i puchate. 
Od dawna korzystam z tego przepisu, jednak za każdym razem nieco go modyfikuję. 
Robiłam już wersję z otrębami, płatkami owsianymi i taką bez czekolady. Następnym razem zamiast malin dodam jeżyny, które o dziwo rosną jeszcze u mnie na działce :).
 Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 50 ml soku z cytryny
  • 0,5 l mleka
  • 120 ml oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag malin
  • 20 dag białej czekolady

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć i dodać maliny oraz posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. 
Napełniać je masą do 3/4 wysokości i na wierzchu położyć malinę. 
Piec przez 30-35 minut.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

1 komentarz:

  1. bardzo lubię to słodkie malinowo czekoladowe połaczenie w muffinkach :-)

    OdpowiedzUsuń