11 września 2011

kotleciki curry


Dzisiejsze danie to przepis mojej mamy. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a do tego bardzo smaczny. 
Kotleciki curry są w smaku nieco podobne do curry z kurczaka, jednak curry jest ostrzejsze. 
Polecam to danie szczególnie wtedy, gdy nie macie za wiele czasu na ugotowanie obiadu.

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • bułka tarta
  • curry
  • około 0,5l przegotowanej wody
  • kurkuma
  • mąka kukurydziana
  • sól

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki (nieco mniejsze niż zwykłe kotlety).
Każdą część delikatnie rozbić na grubość około 1cm. Bułkę tartą wymieszać z curry 
(ja na pięć dużych łyżek bułki tartej daję łyżeczkę curry). Kotleciki lekko obtoczyć w bułce 
i smażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Kotleciki muszą być tylko lekko obsmażone, 
żeby mogły się później dogotować. Podsmażonego kurczaka przełożyć do płaskiego garnka i zalać przegotowaną wodą tak, 
by każdy kotlecik był w niej zanurzony. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania zaprawić 
mąką kukurydzianą i curry, do kubeczka wlać około 5 łyżek wody z gotowania i dodać łyżkę mąki kukurydzianej oraz 
pół łyżeczki curry. Dokładnie wymieszać i wlać do garnka. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać i zdjąć z ognia. 
Kotleciki podawać z ryżem polanym sosem.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

2 komentarze:

  1. mniamuśne, proste i eleganckie , warto dać poznać żołądkowi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym, żeby moja mama akceptowała curry w kuchni bez kręcenia nosem :D Miałabym smaczną i szybką propozycję obiadową ;)

    OdpowiedzUsuń