Dziś kolejny przepis, idealny na sobotni obiad, czyli curry z kurczaka domowym sposobem. Poprzednio, kiedy robiłam to danie, wyszło mi łagodne i nieco bardziej gęste. Tym razem zrobiłam więcej sosu i mocniej doprawiłam.
Wyszło naprawdę smaczne, a ryż z który je podałam, zredukował ostry smak.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- olej
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 125 ml wody
- mąka kukurydziana
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Skropić olejem, wsypać 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
i łyżeczkę garam masali, wymieszać. Smażyć na patelni przez 10-15 minut.
Jogurt wymieszać z przecierem i wodą. Dodać po jednej łyżeczce garam masali, curry i kurkumy. Dokładnie wymieszać
i wlać do kurczaka. Gotować do czasu, aż zgęstnieje. Jeżeli wyjdzie za rzadkie, zagęścić mąką kukurydzianą,
do kubeczka wlać kilka łyżek sosu, wsypać mąkę, wymieszać i wlać do kurczaka.
Podczas gotowania doprawić curry.
Podawać z ryżem.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz