30 sierpnia 2011

tartaletki z malinami


Wraz z wakacjami kończą się również maliny w moim ogródku. Jedne z tych ostatnich wykorzystałam do zrobienia 
tartaletek z kremem, o delikatnym malinowym smaku. Połączenie kruchego spodu, słodkiego kremu 
i lekko kwaskowatych malin sprawia, że ciastka wprost rozpływają się w ustach :).

Składniki:

ciasto
  • 0,5 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 25 dag cukru pudru

krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 25 dag mascarpone
  • 100 ml syropu malinowego
  • 25 dag malin 
 
Mąkę przesiać i usypać z niej kopczyk. Dodać margarynę i drobno posiekać nożem, mieszając jednocześnie z mąką. 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do reszty ciasta, dalej siekać. Następnie wyrobić ciasto i uformować z niego kulę. 
Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Wysmarować tłuszczem foremki na tartaletki. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepiać nim foremki. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut.
Śmietanę kremówkę wlać do wysokiego garnka i ubić na sztywno. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. 
Powoli wlewać syrop malinowy i ponownie wymieszać.
Ostudzone spody wypełnić kremem i ułożyć na nim maliny. Wstawić do lodówki na minimum 60 minut.
 
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

4 komentarze:

  1. nie dość, że piękne to pewnie jeszcze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie, jakie urocze!
    i cudne, i pyszne i rozkoszne.



    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję Wam kochane, naprawdę polecam ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki, a tartaletki wychodzą pyszne!

    OdpowiedzUsuń