18 sierpnia 2011

homemade sushi


Domowe sushi, czyli przepis, który miał być dodany wczoraj, niestety miałam drobne problemy techniczne, 
więc jest dziś, razem z klopsikowym bolognese.
Poprzednio, kiedy razem z Em robiłyśmy sushi, przygotowałyśmy kilka rolek z jednym składnikiem i jedną rolkę mieszaną. Stwierdziłyśmy, że sushi ze kilkoma składnikami jest najlepsze, dlatego wczoraj zrobiłyśmy aż 5 rolek mieszanych. 
Mimo, że nie robione przez prawdziwych sushi masterów i tak było PYSZNE!

Składniki:
  • 0,5 kg ryżu do sushi
  • ocet ryżowy
  • matka bambusowa
  • 5 arkuszy nori
  • 2 opakowania surimi (możecie kupić jedno większe)
  • 100 g wędzonego łososia norweskiego
  • 1 ogórek
  • 1 opakowanie serka typu philadelphia
  • sos sojowy
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. My użyłyśmy ryżu do sushi Blue Dragon, na opakowaniu było napisane, 
by wraz z octem dodać do ugotowanego ryżu cukier. Pominęłyśmy ten składnik i dodałyśmy
7 łyżek octu ryżowego oraz 2 łyżki sosu sojowego.
Przed przygotowaniem sushi należy sprawdzić czy ryż już wystygł (w czasie kiedy stygnie, możemy pokroić składniki). 
Jeżeli tak, możemy zaczynać! Warto pamiętać o miseczce z wodą do zwilżania rąk (ryż do sushi jest bardzo klejący).
Rozwinąć matę bambusową i ułożyć na niej arkusz nori (chropowatą stroną do góry). Ryż rozłożyć równomiernie
na 2/3 jej powierzchni, często mocząc ręce, tak jednak by nie zamoczyć algi. Po rozłożeniu ryżu,
mniej więcej w połowie nori ułożyć składniki. My użyłyśmy surimi, ogórka i wędzonego łososia,
a tuż przed zwinięciem posmarowałyśmy wszystko serkiem typu philadelphia. Po ułożeniu składników,
zagiąć matkę bambusową i docisnąć jej krawędź do ryżu, w miejscu zaraz za nadzieniem. W ten sposób zaklejamy zawartość. Po dociśnięciu zrolować całość do końca, przesuwając matę. Koniec algi, na którym nie ma ryżu można posmarować wasabi
(my użyłyśmy wody), tak by rolka dobrze się skleiła. Na koniec pokroić rolki bardzo ostrym nożem.
Jeść maczając w sosie sojowym.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)


2 komentarze:

  1. Piękne!! Uwielbiam i też muszę sobie w końcu zrobić:)!
    Pozdrawiam
    Asiek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę polecam, domowe sushi wychodzi bardzo smaczne, a do tego tańsze. i możesz eksperymentować do woli. za składniki zapłaciłyśmy około 50 zł, z czego wyszło nam ponad 50 grubiutkich maki :)

    OdpowiedzUsuń