28 sierpnia 2011

faszerowany bakłażan



Ostatnie dni wakacji spędzam w domu, w towarzystwie moich kochanych lejdis. 
Piękna pogoda sprzyja słodkiemu "nicnierobieniu". Wreszcie możemy czerpać radość z posiłków jedzonych
w gorącym słońcu i opalania się na świeżo skoszonej trawie. 
W najbliższych dniach postaram się zamieścić trochę więcej przepisów, dziś mam dla Was faszerowanego bakłażana.

 Składniki: 
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 papryki
  • 1 kg pieczarek
  • 2 pomidory
  • 30 dag makaronu
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • ser żółty

Bakłażany umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Połówki bakłażanów i miąższ posypać solą i wstawić do lodówki 
na około 60 minut (bakłażana solimy po to, by nie zrobił się gorzki). Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i razem smażyć przez około 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, 
pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Warzywa doprawić obficie ziołami i dwoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Smażyć przez 10 minut. Makaron ugotować al dente i dodać do warzyw. Posypać startym żółtym serem i wymieszać. Bakłażana wyjąć z lodówki i włożyć do niego farsz. Na wierzchu położyć plastry żółtego sera. Piekarnik nagrzać do 180°C. Bakłażana zapiekać przez 25-35 minut. 

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

1 komentarz: