Ostatnie dni wakacji spędzam w domu, w towarzystwie moich kochanych lejdis.
Piękna pogoda sprzyja słodkiemu "nicnierobieniu". Wreszcie możemy czerpać radość z posiłków jedzonych
w gorącym słońcu i opalania się na świeżo skoszonej trawie.
w gorącym słońcu i opalania się na świeżo skoszonej trawie.
W najbliższych dniach postaram się zamieścić trochę więcej przepisów, dziś mam dla Was faszerowanego bakłażana.
Składniki: - 2 średnie bakłażany
- 2 papryki
- 1 kg pieczarek
- 2 pomidory
- 30 dag makaronu
- koncentrat pomidorowy
- oregano
- bazylia
- sól i pieprz
- ser żółty
Bakłażany umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Połówki bakłażanów i miąższ posypać solą i wstawić do lodówki
na około 60 minut (bakłażana solimy po to, by nie zrobił się gorzki). Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i razem smażyć przez około 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki,
pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Warzywa doprawić obficie ziołami i dwoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Smażyć przez 10 minut. Makaron ugotować al dente i dodać do warzyw. Posypać startym żółtym serem i wymieszać. Bakłażana wyjąć z lodówki i włożyć do niego farsz. Na wierzchu położyć plastry żółtego sera. Piekarnik nagrzać do 180°C. Bakłażana zapiekać przez 25-35 minut.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Od samego patrzenia zrobiłam się głodna;)
OdpowiedzUsuń