Pierwszy przepis na moim blogu dedykuję Em, bez której nie udałoby mi się rozpocząć mojej kulinarnej przygody w sieci. Są to Jej ulubione ciasteczka, na które zawsze mam w domu składniki.
Kiedy nie mam pomysłu na słodką przekąskę, albo przyjadą niespodziewani goście,
robię właśnie te pyszne i bardzo szybkie pieguski.
Gwarantuję Wam, że są o niebo lepsze od tych prawdziwych i w dodatku migiem znikają z talerza :)
Kiedy nie mam pomysłu na słodką przekąskę, albo przyjadą niespodziewani goście,
robię właśnie te pyszne i bardzo szybkie pieguski.
Gwarantuję Wam, że są o niebo lepsze od tych prawdziwych i w dodatku migiem znikają z talerza :)
Składniki:
- kostka margaryny
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy (ja daję kilka kropel aromatu)
- 1 jajo
- 3 do 4 szklanek mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- czekolada pokrojona w kostkę / orzechy / rodzynki / suszone jabłka
Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym lub aromatem.
Wbić jajo, dokładnie wymieszać, a następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (masa musi być bardzo gęsta, stąd rozbieżność w ilości mąki, jeżeli będzie jej za mało, ciasteczka rozpłyną się w piekarniku tracąc swój kształt). Po wymieszaniu wsypać czekoladę i inne dodatki (ja dodaję tylko czekoladę, ale Wy nie bójcie się eksperymentować), łyżką nakładać ciasto na blachę wyłożoną papierem.
Osobiście wolę formować kuleczki ręką, idzie szybciej i łatwiej, w piekarniku ciasteczka
i tak same uformują się w pieguski :). Piec 18-20 minut w temperaturze 180°C.
Możecie również zrobić ciemne pieguski, dodając do mąki i proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao.
Możecie również zrobić ciemne pieguski, dodając do mąki i proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao.
I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)
Podoba mi się Twoja nazwa bloga;) ciasteczka pyszne! Czekam na kolejne przepisy;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
dziękuję bardzo, postaram się zamieszczać przepisy codziennie :)
OdpowiedzUsuńjaką czekoladę kupujesz? i ile?
OdpowiedzUsuńkupuję czekoladę mleczną lub z małymi kawałkami orzechów, najczęściej dwie lub trzy tabliczki :)
OdpowiedzUsuń