31 sierpnia 2011

spaghetti carbonara


Dzisiejszy przepis zamieszczam specjalnie dla Angie, która robi mojemu blogowi reklamę na facebooku :). 
Jest to chyba jedno z jej ulubionych dań, bo wybiera je często, kiedy razem wychodzimy coś zjeść. 
Spaghetti carbonara to (obok blognese) jedno z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych przez 
smakoszy makaronów danie. Wbrew pozorom nie jest pracochłonne, nie jest również trudne. 
Wystarczy chwila uwagi i cierpliwości, która zagwarantuje Wam rozkosz dla podniebienia.

Składniki:
  • 30 dag wędzonego boczku 
  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 dag tartego parmezanu
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 5 dag mascarpone
  • oregano
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 50 dag makaronu typu spaghetti

Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażać na patelni do czasu, aż będzie chrupiący i mocno zrumieniony. 
Żółtka roztrzepać ze śmietaną, dodać tarty parmezan i żółty ser pokrojony w kostkę. Wszystko razem wymieszać 
z mascarpone i doprawić tymiankiem, oregano oraz solą i pieprzem (możecie również użyć gałki muszkatołowej). 
Makaron ugotować al dente, przy odcedzaniu zostawić około pół szklanki wody, w której był gotowany. Przełożyć go 
na patelnię i wymieszać z podsmażonym boczkiem. W kubeczku wymieszać jedną łyżkę sosu z kilkoma łyżkami wody 
(tej, w której gotował się makaron) i wlać całość do miski z pozostałym sosem. Powoli wlewać sos na patelnię, 
delikatnie mieszając z makaronem, podgrzewać na małym ogniu, do czasu aż zgęstnieje. 
Podawać gorące, posypane startym parmezanem. 

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

1 komentarz:

  1. Zupelnie sie Angie nie dziwie, ze tak lubi carbonare :) To rowniez jedno z moich ulubionych dan z makaronu!

    OdpowiedzUsuń