4 września 2011

kurczak w płatkach kukurydzianych


Pierś kurczaka w panierce z bułki tartej i jaj już dawno mi się znudziła. Wiem, że jest to jedno z najszybszych 
i najbardziej tradycyjnych sposobów na przygotowanie kurczaka, ale ja postanowiłam nieco poeksperymentować. 
Pierwszy raz, kiedy robiłam kurczaka w płatkach, użyłam do panierowanie jedynie jajek i płatków kukurydzianych. 
Za każdym następnym razem, składników przybywało, aż w końcu powstał przepis, który dziś publikuję.

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 3 jaja
  • przyprawa do gyrosa
  • curry, kurkuma
  • słodka papryka
  • oregano, bazylia
  • mąka kukurydziana
  • płatki kukurydziane

Na dzień przed smażeniem piersi przygotować marynatę. Jajka roztrzepać, wsypać dwie łyżeczki przyprawy do gyrosa 
i oregano, po jednej łyżeczce curry, kurkumy, bazylii i słodkiej papryki. Zagęścić mąką kukurydzianą 
(ja dodaję dwie łyżki stołowe) i dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Piersi kurczaka umyć, oczyścić, 
pokroić tak jak na kotlety. Lekko rozbić i włożyć do marynaty. Zostawić na całą noc w lodówce. 
Następnego dnia wyjmować kotleciki z marynaty i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. 
Smażyć na oleju do zarumienienia. 
Ja podaję kotleciki z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym. 

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

1 komentarz:

  1. od jakiegoś czasu zamierzam to zrobić, ale ciągle zapominam kupić płatki ;)

    OdpowiedzUsuń