23 października 2011

serduszkowe ciasteczka


Ciasteczka śmietankowe, które smakują i wyglądają jak francuskie.
Wypróbowałam ten przepis i powiem Wam, że niedługo wykorzystam go po raz kolejny. Zrobię jednak podwójną porcję, 
bo ta zniknęła w kilka chwil :). Przygotowanie ciasteczek nie zajęło mi nawet godziny, a efekt jest naprawdę bardzo podobny 
do wypieków z ciasta francuskiego.

Składniki:
  • 27 dag mąki
  • 25 dag masła śmietankowego
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • cukier waniliowy
  • 1 jajo
  • cukier kryształ 

Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, cukier waniliowy i śmietanę. 
Zagnieść szybko ciasto, lekko podsypując mąką. Rozwałkować na placki również podsypując mąką, 
bo ciasto dość mocno się klei. Wykrawać ciasteczka za pomocą foremek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia 
i układać na niej ciastka. Następnie smarować je roztrzepanym jajem i posypać obficie cukrem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut (do zrumienienia).

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

7 komentarzy:

  1. serduszkowe i kruche zawsze zachwycają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proszę następnym razem zaopatrzyć Mamę w ciasteczka do pracy, bo koleżanki i koledzy też chętnie spróbują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale rumiane i apetyczne! Małe słodkości poprawiające humor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ważne że fajny przepis na szybkie i smaczne słodkości

    OdpowiedzUsuń