16 sierpnia 2011

leczo z kabaczkiem


Z ostatniej wyprawy na targ przywiozłam pięknego i dorodnego kabaczka. Od kilku dni czekał na przetworzenie i wreszcie dziś zrobiłam z niego leczo. Wykorzystałam do niego jedynie połowę warzywa, z drugiej części zrobię kabaczkowe racuszki :).

Składniki:
  • 1 średni kabaczek (mój miał ponad pół metra)
  • 2 papryki 
  • 4-5 pomidorów
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 pętka kiełbasy 
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego

  Kabaczka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić i wymieszać z kabaczkiem. Dodać kukurydzę i doprawić oregano, bazylią oraz ziołami prowansalskimi. 
Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w drobniutką kosteczkę. Ja do cebuli dodałam wyciśnięty ząbek czosnku, 
ale możecie pominąć ten składnik. Warto wiedzieć, że zapach cebuli i czosnku łatwo usuniemy z rąk, jeżeli po ich krojeniu
przetrzemy ręce solą, a następnie umyjemy :). Cebulę zeszklić na oleju i dodać kiełbasę (zamiast kiełbasy równie dobrze możecie dodać boczek). Doprawić oregano i smażyć na wolnym ogniu do mocnego zrumienienia kiełbasy. 
Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować przez około 20 minut (kabaczek musi być miękki). 
Od czasu do czasu posypywać ziołami według upodobania. Ja uwielbiam oregano, ale Wy możecie użyć bazylii, 
tymianku lub ziół prowansalskich. Do leczo lepiej dodawać suszone zioła, świeże zachowajcie do dekoracji :).
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i gotować przez 10 minut. Następnie dodać zrumienioną kiełbasę z cebulką, wlać koncentrat pomidorowy, doprawić oregano i dusić pod przykryciem
przez kolejne 5-10 minut, aż nieco zgęstnieje.
Podawać z makaronem.

I pamiętajcie - przez żołądek do szczęścia :)

3 komentarze:

  1. Widzę, że nie próżnujesz i serwujesz nam kolejne pyszności. Takie leczo to chyba klasyk polskiej kuchni latem;)

    miłego dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie, tak samo jak wszelkiego rodzaju faszerowane warzywa. niedługo wrzucę przepis na zapiekanego bakłażana :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. No wreszcie jakiś przepis z kabaczkiem, nie wiedziałam co ja mam z tym warzywem zrobić, standardowe zapiekanie już mnie znudziło a tu proszę! Uwielbiam leczo, ale raczej z cukinią się produkowałam:)

    OdpowiedzUsuń